14 Mart 2012 Çarşamba

Tek Cocuk BEN : Gecikmis bir Ozur...


Tek cocugum ben,hani su en iyi arkadasi ,kendi,
hani ilk dersi kendine yetmek  olanlardan
Yillarca tek cocugun ,bir anne babanin en buyuk bencilligi oldugunu dusundum hep.
Kardes istermisin diye sorduklarinda hep "Hayir "dedim,o ayri :)
Simdi, otuz yasima girmeye bir ay kala ,yine bir ezberimi bozuyorum.
Tek cocugun, bir anne babanin fedakarligi oldugunu dusunuyorum.
Dogmus cocuga daha iyi imkanlar saglayabilmek icin yapilmis bir fedakarlik.
Oyle bir fedakarlik ki o , tek cocuk bir gun bir sekilde uzaklara gittiginde
yapayalniz,renksiz, nesesiz de kalacagini bilsen, ona daha iyi bakabilmek,daha iyi imkanlar sunabilmek icin bunu goze aliyorsun.
Yalniz kalmamak adina, "Ay bir tane daha yapayim o yanimda kalir, bana bakar " dusuncesi gutmeden,sadece dunyaya getirdigin o bir taneyi elinden geldigince iyi yetistirmeyi  dusunuyorsun.
Dedim ya yillarca tek cocuklu ailelerin bencil olduklarini,kendini rahatlarini dusundukleri icin cocuk yapmadiklarini dusundum  ki eminim o dusuncede aileler de vardir ama benimki onlardan degil ve ben bunu daha yeni anliyorum.
Cesur insanlari ve bencil olmayanlari seviyorum ben,tipki annem ve babam gibi,yillar once insanlarin ne dedigine aldirmadan, tek cocuk yapma karari alan annem ve ona saygi duyan babam yine yillar sonra benim evlenip cok uzaklara gitmeme de  "Ayy nasil gonderiyorsun uzaklara " diyen arkadaslarina inat ,ayni fedakarlikla yaklastilar,cunku onlar cocuklarinin mutluluguyla mutluluk duyan,cocuklarinin aldigi kararlara saygi duyan  anne babalardan.
Ben simdi burdan, yillarca tek cocuk olmamin anne baba bencilligi oldugunu dusundugum icin anne ve babamdan ozur diliyor ve benim annem, babam gibi cocuklarinin kararlarina saygi duyan,kendi egolari icin onlari yaninda tutmayan,cocuklarina ozgur kararlar alabilme luksunu yasatan anne babalari kucakliyorum...

14 yorum:

AsOrTiK dedi ki...

ne kadar anlayışlı bir özür bu. evet annen ve baban ne kadar haklıymış bunu birgün farkedip onlara hak vermen nazik bir davranış. seninle gurur duyacaklar okuyunca...
doğru tespit sevgili doz büyücüsü:)
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

bir anne babanin cocuklari uzaklara gittiginde onu engellememeleri
onu yureklendirmeleri buyuk bir fedakarlik ve ne buyuk bir karsiliksiz sevgi gostergesi ...
ayni sekilde dusunuyoruz sevgili Dozy :)

Guzunkizi dedi ki...

Çok doğru bir noktaya değindin.Aslında aman bu da yanımda kalır ,kız olur bana bakar veya erkek olur eve para getirir vs gibi cocuk daha dogmadan ona gereksiz misyonlar yukleyen aileler aslında en bencil insanlar.

Profösör dedi ki...

Çocuklar doğarlar, yüyürler. Sonra tüylenip, kanatlanıp yuvadan uçarlar. Kenndileri için yepyeni farklı bir dünya kurarlar.

Adsız dedi ki...

bunu bu kadar açık yüreklilikle dillendirebildiğin ve o kadar açık sözlülükle de anlatabildiğin için de seni tebrik ederim...

Nesrin dedi ki...

merhaba
yazdığın çok güzel ben iki kardeşim iyikide ablam var diyorum . tebrik ediyorum açık sözlülükle dile getirdiğin için.

Missbone dedi ki...

Ben de tek çocuğum ve ailemden 2 saatlikte olsa uzaktayım.:) Yazıda kendimi buldum resmen.:) bir ailemi.:)

sünter dedi ki...

Yazinin basinda icim burkularak okurken sonlarina dogru yüregime su serptiniz.
Bende tek cocuk karari veren annelerdenim. Ayni sizinde degindiginiz sebeblerden dolayi verdik o karari. Yüzde yüz ona odaklanabilmek icin, ona yetebilmek icin. Anne gel dediginde nerde olursa olsun yanina hic engelsiz kosabilmaek icin. Maddi olarak degil de manevi olarak sadece bir cocuga yetebilecegimi düsündügüm icin.
Öylede oldu. 20 yasindayken kanatlandi. Icim kan aglarken " git tabii dedim git" nereye istiyorsan.
Her "anne yetis" dediginde yaninda da oldum.

Bazilari sevgimi sorguladi " ben cocugumu cok seviyorum ondan uzakta yasayamam. Siz tek cocugunuzu nasil uzaklara gönderebildiniz??!"

öyle anlarda hep tikanip kaldim.

Hatta bana " ya ona bir sey olursa ne yapicaksin? bir tane daha yap birine bir sey olsa öteki kalir" bile dediler.Sanki yedek parca üretiyorum! sanki birinin yerini öteki tutarmis gibi.
" tek cocuk hic cocuktur!!" ve benzeri bir dolu sacmalik duydum hayatim boyunca.

Ama ben hic cocugumla mutluyum:))

Sizin bu yaziniz da bana iyi geldi.
tesekkürler:)

Adsız dedi ki...

çok çok şanslısın.bunun kıymetini bilmen ayrı güzel.

Adsız dedi ki...

sevgili dozy nerelerdesin
merak ettim bne seni ?

Mutlu Eller dedi ki...

Kaçırmışım ben bu yazını Doz!

Aileni anlayabilmen, anlayışla karşılaman çok güzel.
Herkesin kendine göre sebepleri var çocuk yapmak için, tek çocuk mu, çok çocuk mu meselesi...
Bana kalırsa tek çocuk büyütmek anne-baba açısından çok daha zor, ailen bunu göze alarak sadece seni dünyaya getirmişler. Bilinçli olarak...
Birçok kişi çocuk yapmanın bilincinde bile değil, doğurup kendine bakıtmak isteyen de çok. Çocuk sevgisinden çok çocuk yapan da var. Bakabileceğin, imkanlarla iyi şartlarda büyütebileceğin çocuk sayısı önemli...
Annenler seni gerçekten seviyorlar, uzağa gönderme-göndermeme meselesi değil ki bu. Onlar seni seviyor ve mutlu olmanı istiyor, hepsi bu!
Kendine iyi bak, mutlu kal:)

Çömezin Dünyası dedi ki...

Sevgili Doz
Bende tek çocuk büyütüyorum ve aynen senin ailen gibi düşünüyorum.Herkes tek çocuk hiç çocuk desede biz mutluyuz böyle:)

Helly Helena dedi ki...

yeni okudum yazını sevgili arkadaşım. ben de bir tek çocuk hem de kız çocuğu olarak, beni ve seni ve diğer bütün tekleri özgür ve kararlı yetiştiren anne ve babaları kucaklıyorum. tek çocuklar birleşin :)

Mr.E dedi ki...

Mimlendin :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails