4 Ekim 2010 Pazartesi

Ütopik Ben : Güzel olurdu . . .

Özenti insanlardan hoşlanmıyorum,olduğunu kabul etmek yerine olmadığına bürünmeyi tercih eden insanlar üzüyor  beni,insan herkesi kandırabiliyor ama kendini kandıramıyor.
Hepimiz biliyoruz içimizde nasıl bi insan olduğumuzu,şeytanımızı tanıyoruzda onu eğitmek terbiye etmek yerine reddetmeyi,görmezden gelmeyi,hatalarımız yüzünden başkalarını suçlamayı daha çok seviyoruz.Yani ben bu kötü şeyleri yaşadım çünkü şurda hata yaptım ,bu davranışım yanlıştı diyemiyoruz.Bu onun suçuydu demek daha kolay çünkü,kim uğraşıcak şimdi kendiyle,Ayşe,Hatice,Fatmagül(!) dururken bize ne kendimizden,hatalarımızdan,onu bizi üzenler düşünsün(!) bu yaşadıklarımız hep onların suçu çünkü.
İçimizde besleyip hergün yem attığımız ve bu yemlerle semiren evcil egolarımız var bizim.
Dürüst olamayız,öz eleştiri yapamayız,özür dilemek ise bir işkence bizim için,küçülür yerle bir oluruz eğer özür dilersek.
Neden hep daha iyiler umrumuzda bizim ? Daha güzeller,daha başarılılar,daha zenginler,daha ünlüler,niye onları merak ederiz en çok,onların dedikodularını yapmaya bayılırız,eksiklerini ararız onların,hele başarılılarsa gerçekten takdir etmek yerine çamur atarız, neden onlarla yarıştırırız kendimizi,yada niye hep onları örnek alırız ,sahip olduklarımızla yetinip , şükretmek yerine ? Niye kabul edemeyiz herkesin bu hayatta başka bir misyonu olduğunu,neden razı olamayız kendi kaderimize,hep diğerinin yaşadığı iyi şeylerdedir gözümüz.Hep iyi okullarda okusun isteriz çocuğumuz,arkadaşları zengin aile çocukları olsun,en iyi şeyleri giysin,hiç düşünmeyiz çocuğumuza kimseden bi farkı olmadığını öğretmek için herkesle arkadaşlık yapması gerektiğini,
yada iyi bi karekterin iyi kıyafetlerle edinilmediğini unuturuz hep.Hep iyi şartları gösteririz çocuğumuza imkanımız varsa,halbu ki  unuturuz bu şartlar sağlanmadığında yaşayacağı fırtınaları.
Keşke şu okullardaki AB destekli Erasmus programları gibi bi program olsa bu ülkede,Lise çağında ki  gençler arası değişim programı,mesela İstanbul daki bir lise öğrencisi 1 aylığına Şırnaktaki bir lisede okusa,Şırnaktakide İstanbulda.Birbirini daha iyi anlayan bir gençlik yetişse,İyi şarttaki,kötüyü görse anlasa elindekilerin değerini,ordaki yaşıtlarının neler çektiğini,Kötü şarttaki iyiyi görse daha çok çaba sarf etse,iyi şartlar için,anlasa okumaktan başka kurtuluşu olmadığını.Empati yapabilen bir gençlik yetişse,hayatın lay lay lom dan ibaret olmadığının farkında bi gençlik,biribirne yardım eden bir gençlik,hayatın güzelliklerden ibaret olmadığını gören,Gördüğü kötü şeylerden ders alan Şükretmeyi bilen bir gençlik.Ne güzel olurdu . . .

Not :  Resimdeki tipleri Şırnakda bir lisede hayal edin : )

10 yorum:

C3Moi dedi ki...

Not kısmı aslında her şeyi özetliyo bi nevi...

ENN MODA dedi ki...

insanlar arasında öyle bir uçurum var ki ortalarda olmak en güzeli. Kimseyi küçümsemeden, insana insan olduğu için değer verebilmek ne güzel şey.

Profösör dedi ki...

"Mim" "Mim" "Mim"

Senim için "Yedi önemli, ya da yedi ilginç şey"


"Mim" Benim için "Yedi önemli, ya da ilginç şey"

1. Zır zır ağlayan çocuğun kulağına bir şeyler fısıldayarak onun zırrrrrrlamasını anında kesebilirim. Yanaklarında gülücükler başlar.

2. Seversem sevilirim. Döversem dövülürüm. Bir arap atasözünde ifade edildiği gibi yaşarım. "Men dakka dukka" "Çalma kapıyı çalarlar kapını" atasözünü daima dikkate alırım.

3. Terazisi hassas olan dostlarla arkadaşlık kurarım. Onların terazileri patetes soğan tartmayacağına göre; altın ve mücevherat tartacaktır. Dengeli hayat duyarlı ve tutarlı yaşamaktan geçtiğine inanırım.

4. Dokuz karpuzu bir koltukta taşımayı severim. Yazarım, çizerim, canlandırırım.

5. Çocuklarla çocuk, yaşlılarla yaşlı olurum.

6. Mızıka çlmayı severim. Çantamda en az beş on tane mızıka taşırım. Nerede bir sümüklü çocuk görsem ona hediye ederim.

7. Pozitif yaşarım. Müsbet duygular yansıtırım. Organik yaşamayı severim. Pazarda kurtlu elma ararım. Elmanın sağlam yerinden ısırırım. Kurtlu tarafında yaşayan kurtçukların hayatiyetini devam ettirmesini isterim.

Not; Bu "mim" olayı ile bir şey demek isterim. Eski yazıyla yazılmış bazı evrakta önemli yerler için "mim" harfi kullanılmış. Çünkü arap "elif ba" sında "mim" harfi vardır. Acaba diyorum; mühim kelimesinin baş harfi de mim olduğuna göre, mühim'in mim'i mi esas alınmış. Önemli yedi şeyi aklıma gelenleri yazmış oldum. Sürçi lisan ettiysek affola..

Dallama Blogger dedi ki...

80lerin kuşağı olmanın gurunu bu yazıda yaşıyorum.

Adsız dedi ki...

uzun zamandir fotografina bakip kime benzedigini dusunuyordum sonunda buldum dunya guzeli Azra Akini animsatiyor yuzun.Cok alakasiz oldu biliyorum=)
Ama genelde guzel bir yuzden boyle derin yazilar cikmaz o bakimdan yea.Zorda olana anlayis gosterip oncelik tanimak...Insan oldugumuzu unutmadan,robotlasmadan yasamak.
Bu yazin cok sey anlatiyor anlayana.Doz belki yeni bir bakis acisi yakalarim kendi hayatimda nden evlenmek isteyen kadinlar cekici gelmiyor diger taraftan pervasizca evlenmek istemedigini ortaya koyan kadinlarin pesinden kosuyoruz.Onlari elde etmeye,imza attirmaya yalvariyoruz.Belki ilk ornek daha mutlu edicekken imkansizi cekici bulmak niye niye!!!Insanoglu imkansiz asklar icin yaratilmis:)

DOZ BUYUCUSU dedi ki...

C3moi,evet anafikir Notta gizli :)

Ennmoda,çok haklısın ve uçurum büyüyor.

Profösör,anlayamadım beni Mimlediniz mi :) ?

Telekinesis,80 lerin etkisimi dersin ?

DOZ BUYUCUSU dedi ki...

Adsız,:) Azra akını güzel bulmamakla beraber,dünya güzeli olması dolayısıyla bunu iltifat kabul ediyor çok çok teşekkürler ediyorum,Ama güzel yüzden böyle derin yazılar çıkmaz,önyargını hayretle karşılıyor,bari sen önyargılı olma be adsız diorum.ne alakası var,güzeller akıllı olmaz,güzeller,derin olmaz.Yok böyle bişey.Ben çok çektim böyle önyargılardan ve hayatta hiç bir önyargıya inanmam,her insan farklıdır,bu nedenle genellemelerede inanmam.İmkansız aşklara gelince,ulaşılamayan hep iyidir,bi klasik varya ferhatla şirin,aslı ile kerem,romeo vejuliet kavuşsalardı efsane olmazlardı.Aşk ulaşılmazlık ve acı demek .ben sevgiyi sevenlerdenim.

Profösör dedi ki...

Mimlemek istedim sbizi. Ama dilin kemiği yoktur ya incitmek de istemem. Yazılarını hala takipteyim. Gittikçe orjinal düşancelerinin olduğunu biliyorum.

Açaktan 7 önemli şey sizin hayatınıda nedir? Paylaşırsanız bizimle berhüdar oluruz.

Adsız dedi ki...

ne dersen de haklisin onyargilar icimize islemis.Ama yanlis ifade kurbani oldum:(Cevir kazi yanmasin derdinde degilim.Guzel ve zeki kizlarin cok fazla oldugu gencligimiz var.Yani bu iki ozellik utopya degil.Odtu,itu vs gibi teknik universitelerde o kadar cok guzel ve zeki kiz arkadasi olan biri icin yanlis bir cumle kurdum.Ama toplumda boyle bir yargi oldugu kesin"guzelse sadece guzeldir,derin dusunmez vs gibi..."Senin son yazinda degindigin insanlarin birbirini anlamasi,ist daki zengin cocuklarin,g.dogudaki hayatin farkinda bile olmamasi cumlelerine atifta bulunarak yazdim.Yani guzel ve zeki ancak empati kuramayan cok bayanda var yani bu iki ozellik hersey demek degil!!!Sende ise yazilarindan anladigim kadariyla insancillikta var.Benim deginmek isteigim guzel kiz aptaldir sacmaligi degildi.Ama hayati guzel bayanlarin cogunda bulunan cevreyi umursamizlik,duyarsizlikti.Bananecilik,benmi dusunucem ne hali varsa gorsun,ben iyiyim mutluyum disarda olan beni ilgilendirmez olayiydi.Toplumsal sorunlara bile deginmekten kacan yalnizca kendini dusunen,cevresini hic onemsemeyen kizlarin yaninda isik gibisin.Surci lisan ettiysem affola...Ask bitiyor sevgi kaliyor haklisin.

Dallama Blogger dedi ki...

Kesinlikle.
Aynı tadı yaşayan ben; sende de o havayı hissediyorum.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails