27 Eylül 2010 Pazartesi

Yaratıcı ve Gelenekçi Ben : Ananemin Çeyiz sandığı ...

Birçok genç gibi,Ergenliğe kadar ne olduğumu ne istediğimi bilemeyen ama ergenlikle beraber kendini,kimliğini ne istediğini arayan bi tip oldum.Pek çok şeyde buldum kendimle ilgili,ama hiç kolay bi süreç değildi, hatta baya sancılıydı ergenliğim,kolay bi ruh değildim,sinmezdim sindirilemezdim,öyle hemen kabul edemezdim herşeyi,inanmam ,önce benim sindirmem lazımdı edindiklerimi ve işin asıl zor kısmı karekterimin tam zıttı ve otoriter bi anneye sahip olmamdı,ben ne kadar plansız ve spontansam o ,o kadar plancı programcıydı,ben ne kadar soyutsam o ,o kadar somuttu,ben ne kadar rahatsam o,o kadar panikti,ben ne kadar 'mükemmel diye bişey yoktur'u savunsam  ,o, mükemmelcinin önde gideniydi,siz düşünün artık böyle 2 zıt karekteri aynı evde :) güzel günlerdi,tabi şimdi düşününce,hoş geliyo ama  yaşarken pek hoş olmayan şeylerde geçerdi aramızda,ikimizde doğru bildiklerimizi savunurduk.Ben ergenliğin sancılı ve depremli geçmesinden yanayım zira,depremler yerine oturtuyor taşları,sarsılmak yıkılmak gerekiyor yeniden yapılanmalar için.Zaman geçti,ergenlik geçti,olaylar yaşandı,deneyimler edinildi,hayat törpülemeye çalıştı sivri uçlarımı,başarılı olduğuda oldu olmadığıda,bizde bi ortak yol bulduk sonunda annemle.
Ergenlikten sonra kendimle ilgili edindiğim bilgilerden birisi, 'GELENEKÇİ' bi İnsan olduğumdu.
Toplumları,Geleneklerinin ve Ananelerinin, farklı ve özel kıldığını düşündüm çokça.
Sevdim bizi biz yapan gelenekleri,kaybetmemekten yana oldum hep,bu batılılaşmayı reddetmek değildi hiç benim için,tam tersi batılılaşarak  ama özünü ve değerlerini koruyarak gelişmekti,toplumları diğerlerinde farklı yapan ve ayrıldıkları noktalar gelenekleriydi ve farklılıklarımızı asimile etmek değildi maharet onları güncellemek , belki biraz günümüze uyarlamak ama korumaktı.
Mesela ben hep sevdim Kolonya ikram etmeyi,Türk kahvesi yapmayı,Bayramda ziyaret edilen büyükleri tabi büyüklerin verdiği harçlıkları :)
Aile ziyaretlerini,Kına gecelerini,Özel günlerde büyüklerin elini öpmeyi,utanmayı büyüğün yanında bacak bacak üstüne atarken,babanemin anlattığı hikayeleri,Geline abisinin bağladığı kırmızı kuşağı,annelerin ördükleri dantelleri,Çeyiz sandıklarını.Hep sevdim bunları,bize aitti bunlar,yaşanmışlıklarımızdı,hep olsun istedim,korunsun bunlar,biz bunlarla güzeldik çünkü.Belki fazla geri kafalı ,biraz demode bulucaksınız beni ama böyle düşünüyorum ve  bu geri kafalılıksa, evet sanırım ben biraz geri kafalıyım ,beni kusurlarımla sevin tamam mı.
Alın size güncellenmiş,dönüştürülmüş bi gelenek.
Ananemin 70 Yıllık çeyiz sandığının,benim için boyanmış ve dönüşmüş hali .


 Parası varsa insan gidip yenisini alabilir evet,ama hiç bi yeni şey bu sandık kadar değerli ve anlamlı olmaz bu sandık ananemin 70 yıllık umutlarını,heycanlarını saklıyor içinde,bigün benim umutlarımıda götürecek gittiğim yere,üzerinde boyayan insanın(annemin arkadaşı nehir abla) boyarkenki düşünceleri,ruh hali var onla bu sandık için 3 gün konuştuk,buluştuk ne istediğimi anlattım ona,içininin kaplanması için annemle kumaş aradığımız günün izleri var astarında .Diyeceğim o , ki almak kolay yol,ben elimden geldiğince yapmayı seçiyorum,sizede tavsiye ediyorum ...

12 yorum:

mavi dedi ki...

tek kelimeyle süper olmuş canım.
çok güzel bir fikir...
sevdiğin adamla, sandıkla evden çıkışını da görürüz inşallah.

ben de annemin sandığına bir el atayım ;)

C3Moi dedi ki...

artık sana harikasın demek baydı.

Adsız dedi ki...

çok güzel olmuş çok beğendim

DOZ BUYUCUSU dedi ki...

Mavi,teşekkürler,annenin sandığına el at mutlaka,kimbilir neler vardır içinde üstüne yat onların :)

C3moi,ben kesin dalga geçmiştir dedim yorum yazdığını görünce :) şaşırttın beni,ayrıca bana daha önce hiç harikasın demedinki,baysın,yalancıııııııı.

Kk,beğendiğine sevindim.daha güzellerine sen sahip ol inşallah;)

modafobik dedi ki...

Süper, bayıldım!
Kesinlikle çok önemli olmalı bir sandık nice umutları, üzüntüleri barındırıyordur kim blir.. :)

DOZ BUYUCUSU dedi ki...

Modafobik,sevindim beğendiğine ve sencede önemli olduğuna.

Profösör dedi ki...

Na diyeyim ben. İşte bir türk kızı. Hem gelişmeden yana, hem de geneleklerimizin manevi zevnginliğini reddetmeyen bir kız. Belki de en güzel düşünceyi bazılarına göre geri kafalılıkla yorumlayan, maddiyetı reddetmeden maneviyatın olmas sa olmazlarını bilen bilinçli bir kız. Hem kültürümüzü yaşatıyorsun, hem de bize mis gibi bir türk kahvesi kokusuwnu sunuyorsun. yanında da türk lokumunu esirgemuyorsun. Gelecek yazılarını sabırsızlıkla bekliyorum. İnşallah bu yazılarını tekrar edite ederek bir kitapta toplarsın. Belki dqe kitapta benum desenlerimi kullanırsın.

MeLLy dedi ki...

Çok beğendim, çok güzel olmuş! Güle güle kullanırsın inşallah...

Adsız dedi ki...

Bence orjinalini bozmadan kullansaydin daha degerli olurdu.Ne de olsa 70 yil ve bir antika o sandik.Antika esyalar boyaninca ozelligini yitiriyor.

DOZ BUYUCUSU dedi ki...

Profösör,yorumlarınızla beni çok mutlu ediyosunuz profösör,sizden onay almak daha farklı bi mutluluk veriyor bana nedendir bilmem.Türk kahvesine bayılırım ,kokusunu sizlerede gönderebiliyosam ne mutlu bana.Kimbilir bigün güzel temenniniz gerçekleşir. . .

DOZ BUYUCUSU dedi ki...

Melly,çok teşekkürler,çok daha güzellerini sen kullan inşallah.

Adsız,haklı olabilirsin,ama ben kendimden bişeyler katmayı seviyorum,bu nedenle ben biraz değiştirmekten yanayım.Hem antikalar özelliklerini yitirmezler benim için boyanmakla,ruhları içinde onların...

Üsturupsuz Yazar dedi ki...

Annemin çeyiz sandığı dokunulmazdır.Tozunu bile aldırmaz,o kadar yani.Gül ağacından el oyması.Dedesi kendi elleriyle yapmış,ilk torun diye.Düşündüm bi an.Annemin sandığı böööle bişey yapsak beni ne yapar diye:D yeakyeakyeak.Ama çok cici olmuş cidden,annemi ikna etsek de en azından bişeyler yapsak bizimkine de keşkem!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails